De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
3852-file-3.jpg

Nieuwe stuwlijn bevordert vismigratie in de Linge

14 maart 2023 l Voor het bevorderen van de vismigratie en het vasthouden van het water in de rivier de Linge, bouwen we in Tiel een nieuwe stuwlijn.

De Linge is 108km lang en stroomt van Doornenburg naar Gorinchem. Er zit zo'n 10 meter verval in en daarom wordt er gewerkt met stuwen om het water langer in het gebied vast te houden. Het water wordt onder andere gebruikt voor de fruitteelt in de Betuwe.

Het bevorderen van de vrije vismigratie is een belangrijke maatregel voor ecologisch herstel van wateren in het Rivierengebied. Ter plekke gaat de Linge met een sifon onder het Amsterdam-Rijnkanaal door. Vlak voor de sifon (aan de noordzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal) zit een stuw. De stuw is de belemmering voor vismigratie. Om de visstand én het water in de Linge op peil te houden, bouwen we in Tiel een nieuwe stuwlijn.

Update maart 2023
Inmiddels is het middelste deel van de stuw gereed, en zijn we gestart met het aanbrengen van de damwanden naast de stuwconstructie. Vervolgens zal de vislift geplaatst worden. Zodra het project gereed is kunnen vissen de nieuwe stuwlijn passeren.

3856-file-1.jpg