De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
2252-20170512-145543.jpg

Vervanging gemaal Hogeweg

Een poldergemaal in combinatie met een stuw, midden in de bebouwde kom van Rossum. Een precisieklus waarbij zorgvuldig omgaan met de omgeving essentieel was! Het huidige en verouderde gemaal is gesloopt. Nieuwbouw was noodzakelijk om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het gemaal in de toekomst te kunnen garanderen.

Doorstroming van de watergang én de omgeving waarborgen

Tijdens de uitvoering is de doorstroming geborgd door een tijdelijke pomp installatie. Wat bijzonder aan dit project is, is dat naast de doorstroming van de watergang, er ook gekozen is om de doorstroming van de aangrenzende weg, te borgen. We kozen niet voor de eenvoudigste oplossing waarbij de doorgaande weg meerdere weken afgesloten werd, maar voor een werkplatform boven de bestaande watergang. Door deze oplossing is een afsluiting van ruim 6 werkweken voorkomen! Dit had een positieve invloed op zowel de aangrenzende bewoners als het verkeer in de omgeving.

Werken in een omgeving met monumentale panden

Direct tegenover het gemaal zijn een aantal monumentale panden gevestigd. Deze panden zijn doorlopend gemonitord tijdens de uitvoering om schade te voorkomen. Door het juiste materieel in te zetten en de werkmethode tijdig af te stemmen op mogelijke trillingen zijn blijvende schades voorkomen. 

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Waterschap Rivierenland 
 • Locatie
  Rossum 
 • Uitvoeringsperiode
  2 maanden 
 • Bijzonderheden
  Een combinatie van een stuw en een gemaal