De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
2182-peursumsevlietbrug-620.jpg

Vervangen Peursumsche Vlietbrug

De oude Peursumsche Vlietbrug uit 1950 was al langere tijd aan vervanging toe. Toen er zelfs een gewichtsbeperking ingevoerd moest worden, kwam het proces in een stroomversnelling. Samen met de bewoners uit de omgeving zijn er wensen en ideeën verzameld, die vervolgens zo veel als mogelijk in het ontwerp verwerkt zijn. De voorkeur ging uit naar een slanke brug met de mogelijkheid voor recreatie en een kluunvoorziening.

Maatwerk in plaats van prefabricatie
     
Om alle wensen van bewoners in het ontwerp te kunnen verwerken, is er gekozen om een betonnen brug te realiseren, die geheel in het werk gestort is. Hierdoor was het mogelijk om de dikte van het dek tot een uiterst minimum te beperken. Dit is enerzijds een voordeel voor de doorvaarthoogte en anderzijds bevorderd het de verkeersveiligheid voor de weggebruikers op de brug. 

Complex project met meerdere disciplines
De Peursumsche Vlietbrug is een project waar onze veelzijdigheid op het gebied van infrastructuur volledig tot zijn recht kwam. Het werk bevatte naast het realiseren van een nieuwe brug, de volgende werkzaamheden:

- Detail engineering en optimalisering van het ontwerp;
- Aanbrengen van een tijdelijke fietsbrug met een lengte van ruim 29 meter;
- Het aanbrengen en afzinken alle kabels & leidingen in opdracht van nutsbedrijven onder de Vliet;
- De rioolreconstructie van de Peursumsche weg aan beide zijden van de brug;
- Het aanbrengen van recreatieve voorzieningen op en naast de nieuwe brug; 

Bruggen bouwen doe je samen!
De combinatie van bovenstaande disciplines maakte samenwerken essentieel tijdens de uitvoering. Wethouder  Harmen Akkerman van de gemeente Giessenlanden zei het volgende tijdens de officiële opening: "We zijn een prachtige brug rijker in Giessenlanden. Een duurzame brug met een elegante uitstraling, uniek in de Alblasserwaard. Inwoners en ondernemers hebben uitgekeken naar de opening van de brug. Begrijpelijk, want deze sluiting was erg lastig in het dagelijks leven. Gelukkig mag het resultaat er wezen en kunnen we er weer vele decennia tegen.

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Gemeente Giessenlanden 
 • Locatie
  Giessenburg 
 • Uitvoeringsperiode
  6 maanden 
 • Bijzonderheden
  Volledig in het werk gestort met behulp van een tijdelijke ondersteuningsconstructie