De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
2896-pompgemaal-p8201569.jpg

Vernieuwing poldergemaal Haanwijk

Het gemaal in de polder Haanwijk van Harmelen was verouderd en toe aan een grote renovatie. De Kuiper Infrabouw heeft de vernieuwing van dit poldergemaal gerealiseerd in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Upgrade poldergemaal Haanwijk

Al sinds 1997 pompt het gemaal in de polder Haanwijk water uit de Haanwijker Achtervliet via de Haanwijker voorboezem op de Oude Rijn. Door de leeftijd was het gemaal toe aan een grote renovatie. Daarnaast moest de capaciteit worden vergroot en was het nodig de pompen visvriendelijk te maken. Reden dus voor een grote upgrade van poldergemaal Haanwijk.

De vernieuwing

De Kuiper Infrabouw was verantwoordelijk voor het ontwerpen, tekenen, fabriceren, installeren en inbedrijfstellen van 2 nieuwe visvriendelijke pompen met bijbehorende pomphuizen. De capaciteit van het gemaal is vergroot naar een totale capaciteit van 50 m3/min. waarbij rekening gehouden is met een toekomstige bodemdaling. Na de vernieuwing van de pompen heeft De Kuiper Infrabouw het gemaalgebouw vervangen en aangepast naar de nieuwe situatie. Het gemaalgebouw past met haar landelijke vormgeving mooi in het polderlandschap. Naast de engineering, civieltechnische en bouwkundige werkzaamheden was De Kuiper Infrabouw ook verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige renovatie en de sloopwerkzaamheden.

Gedurende de werkzaamheden is de waterhuishouding in stand gebleven door de toepassing van een tijdelijke pompinstallatie die gelijk was aan de bestaande pompcapaciteit.

Klaar voor de toekomst!

Geheel volgens wens van de opdrachtgever, voldoet de gehele installatie van het nieuwe gemaal aan de tegenwoordige eisen ten aanzien van veiligheid, bediening, sturing, signalering en registratie met betrekking tot het waterbeheer. Het vernieuwde gemaal Haanwijk is klaar voor het waterbeheer van de toekomst!

De Kuiper Infrabouw heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een specialist op het gebied van gemalen. Ook bij dit werk heeft De Kuiper Infrabouw haar specialisme in mogen zetten en hiermee haar opdrachtgever ontzorgt. Van engineering tot uitvoering, gefundeerd op vertrouwen in het beste resultaat. ‘’Alleen dát vertrouwen vormt de juiste basis voor succes.’’

 

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
 • Locatie
  Harmelen
 • Uitvoeringsperiode
  5 maanden
 • Bijzonderheden
  - Engineering
  - Capaciteit van 50 m3/min.
  - Trillingsvrij slopen dichtbij bebouwing