De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
2720-20190606-15202.jpg

Realisatie verkeersbrug Abcoude

Aan de rand van het dorpscentrum Abcoude, dichtbij Amsterdam, wordt een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Deze nieuwbouwwijk bestaat uit 170 zeer gevarieerde woningen. Een bijzonder element dichtbij de toegang naar de wijk, is de brugwachterswoning. Bij deze brugwachterswoning hoort natuurlijk een brug. De wensen van de architect waren duidelijk. ''Een bijzondere vormgeving van de brug die integraal onderdeel is van de brugwachterswoning''. Met deze uitdaging is het bouwteam aan de slag gegaan.

Ontwerp in bouwteam

Op basis van het architectonische ontwerp is de ontwerpfase opgestart. De inzet van het bouwteam heeft geresulteerd in een uitvoerbaar ontwerp binnen het vastgestelde plafondbedrag. De rondingen van beton en metselwerk zijn in de ontwerpfase tot in detail in 3D uitgewerkt om een beeld te krijgen van het eindresultaat. Door deze visualisatie van het eindbeeld was de welstandscommissie, die een belangrijke stem had, eenvoudig overtuigd van de kwaliteit.

Realisatie

Realisatie van de brug kon alleen met een aantal restricties plaatsvinden. Zo moest de toegangsweg die strak naast de brug ligt, 100% van de tijd bereikbaar zijn voor (bouw)verkeer naar de nieuwe woonwijk. Eveneens was de locatie waar de brug gebouwd moest worden maar vanaf één zijde bereikbaar. Creatieve maatregelen en een gefaseerde uitvoering met behulp van tijdelijke werkplateaus naast de brug garandeerden een ongehinderde doorgang van het verkeer.

Resultaat van een bouwteam

Het eindresultaat van de realisatie overtreft de verwachtingen van de opdrachtgever. Het werken in bouwteam heeft voor dit project geresulteerd in een korte doorlooptijd van het gehele project, een technisch uitvoerbaar ontwerp en een vaste bouwsom zonder overschrijding van kosten.

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Gemeente De Ronde Venen
 • Locatie
  Abcoude
 • Uitvoeringsperiode
  12 weken
 • Bijzonderheden

  - Bouwteam
  - Bijzonder ontwerp met rond en getoogd metselwerk