De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
3836-zwijndrecht-walburg-6417.jpg

Herinichting buitenruimte Winkelcentrum Walburg

2538 meter riolering, bijna 760.000 stenen en 55.000 tegels. Het zijn de ingredienten voor een ingrijpende aanpassing van de buitenruimte bij Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Na ongeveer 2,5 jaar zijn de werkzaamheden afgerond en in juni 2022 vond de feestelijke heropening plaats. Wethouder Jacqueline van Dongen en directeur Jan-Willem Meerkerk van De Kuiper Infrabouw en voorzitter Robbert Stoopman van de winkeliersvereniging hebben symbolisch samen de laatste steen gelegd. 

Aanpassingen
De buitenruimte bij het winkelcentrum is niet zomaar een parkeerplaats. Er is een bijzondere waterberging aangelegd. "Het aantal stevige regenbuien neemt toe, Zwijndrecht zet in op maatregelen voor de toekomst. Daarbij valt soms zoveel water, dat het riool het niet in één keer aan kan. Dan heb je een plek nodig waar je het water tijdelijk kunt bergen. Zo'n waterberging hebben we nu bij Walburg," aldus Wethouder van Dongen.

Gerecycled materiaal
Dit project is een voorbeeld voor andere grote parkeerterreinen in het land. Het is één van de grootste parkeerterreinen waarbij het regenwater op een dergelijke manier wordt afgevoerd. Zoveel mogelijk materialen uit het project zijn opnieuw gebruikt bij de aanleg. 

Binnenstedelijk werken
Er komen veel positieve reacties van klanten die het winkelcenturm bezoeken. Voorzitter Stoopman van de Winkeliersvereniging: "Het ziet er prachtig uit, is gericht op een groene toekomst én draagt bij aan een mooie uitstraling. Grote uitdagingen waren er bij het werken in deze binnenstedelijke omgeving. Het is een dicht bebouwd gebied met winkelend publiek, een weekmarkt, veel verkeers- en transportbewegingen, veel senioren en dagelijks ca. 1000 passerende middelbare scholieren.

Gemeente Zwijndrecht koos voor de Kuiper Infrabouw als ervaren partner voor het bouwteam. Ervaring met het werken in bouwteams, kennis en kunde op het gebied van duurzame reconstructies en de wijze van samenwerking gaven de doorslag om ons als hoofdaannemer aan te stellen.

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Gemeente Zwijndrecht
 • Locatie
  Zwijndrecht, Zuid-Holland
 • Uitvoeringsperiode
  2019 - 2022
 • Bijzonderheden
  - grootste oondergrondse waterberging
  - hergebruik materialen
  - binnenstedelijke vernieuwing

'Met deze vernieuwing is Zwijndrecht klaar voor de toekomst."

Wethouder Jacqueline van Dongen  - Gemeente Zwijndrecht

3830-zwijndrecht-walburg-6368.jpg