De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
3988-papendrecht-6115.jpg

Brug Vondelpark Papendrecht

De houten brug tussen het Vondelpark en het parkeerterrein op de Van der Palmstraat was aan het einde van zijn levensduur en daarom vervangen voor een nieuwe betonnen brug. De nieuwe brug kan naar verwachting tientallen jaren meegaan en zorgt voor een veilige en duurzame verbinding tussen het park en het parkeerterrein.

Ontwerp en realisatie
De ontwerpafdeling van De Kuiper Infrabouw heeft het PVE vertaald naar een realistisch en uitvoerbaar ontwerp. Na goedkeuring van het ontwerp zijn alle onderdelen geprefabriceerd in de eigen productiehal.
Het brugdek is slank uitgevoerd, in combinatie met de leuning en vormgeving van de tussensteunpunten is het een fraai geheel geworden.
Aansluitend aan de brug is een nieuwe betonnen damwandbeschoeiing geplaatst. Ondanks de slechte bereikbaarheid is de uitvoering van deze klus binnen 4 weken gerealiseerd.

Duurzaam hergebruik van Papendrechtse brug
De gemeente Papendrecht heeft De Kuiper Infrabouw de opdracht gegeven om een 24 meter lange houten fiets- en voetgangersbrug in het Vondelpark te vervangen. In plaats van de brug simpelweg te slopen, heeft De Kuiper Infrabouw ervoor gekozen om te denken in de waarde van de brug en deze duurzaam te hergebruiken. De brug, fundatie en houten damwand hebben een tweede leven gekregen door circulair te werken en actief op zoek te gaan naar mogelijkheden voor hergebruik.

Nieuwe bestemming via Bruggenbank
De Papendrechtse brug is vooraf getoetst door een ingenieursbureau om te beoordelen of deze kwalitatief geschikt was voor hergebruik met een andere functie. Vervolgens is er contact gezocht met de Bruggenbank, een marktplaats voor bruggen in Nederland. Met positief resultaat, want de brug heeft een tweede leven gekregen als voetgangersbrug in een park in Elst.
 

Factsheet

 • Opdrachtgever
  Gemeente Papendrecht
 • Locatie
  Vondelpark, Papendrecht
 • Uitvoeringsperiode
  2021
 • Bijzonderheden
  - Duurzaam hergebruik
  - Prefab gefabriceerd
3987-papendrecht-6123.jpg