De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl

Vervangen brug Achterdijk

In de laatste jaren komen hoosbuien en extreme hitte steeds vaker voor. Een van de gevolgen hiervan is dat er steeds meer knelpunten ontstaan in het Nederlandse watersysteem. Een van de maatregelen om wateroverlast te voorkomen is genomen in Arkel. Met behulp van een tijdelijke fietsbrug en een aantal maatregelen om de planning te versnellen is een verkeersbrug vervangen. 

Werkzaamheden

Naar aanleiding van de wateroverlast die in de omgeving van de Achterdijk in Arkel is opgetreden, zijn maatregelen opgesteld die dit in de toekomst moeten verminderen. Een van de voorgenomen maatregelen is het verbeteren van de waterafvoer bij de "Drie Heulen". De Kuiper Infrabouw heeft de brug die een knelpunt vormt voor de waterafvoer vervangen. Middels de complete vernieuwing van de brug is de doorgang verbreed naar zes meter. Hiermee is de waterafvoer in de komende jaren geborgd. 

Waterafvoer tijdens uitvoering

Een van de contracteisen was de borging van de doorstroming. Middels een tijdelijke duikerconstructie door de bouwkuip is een doorstroming van ruim 6000 m3 per uur geborgd. Hiermee is wateroverlast in de achterliggende polders voorkomen. 

Resultaat

Het resultaat van de vervanging is een eenvoudige, maar zeer robuuste constructie. Ondanks de strengere normen is het gelukt om het ontwerp grotendeels overeen te laten komen met de naastgelegen brug. Hiermee zal de brug snel in de omgeving opgaan! 

 

 

 Factsheet

 • Opdrachtgever
  Waterschap Rivierenland
 • Locatie
  Arkel 
 • Uitvoeringsperiode
  8 weken  
 • Bijzonderheden
  Ontwerp en realisatie op basis van een UAV-GC contract