Veel Nederlandse bruggen zijn toe aan vervanging omdat ze aan het einde van de levensduur zijn gekomen. Zo ook de 24 meter lange houten fiets- en voetgangersbrug in het Vondelpark te Papendrecht.
Gemeente Papendrecht heeft De Kuiper Infrabouw de opdracht gegeven om de brug te vervangen. De Kuiper Infrabouw heeft ervoor gekozen om deze brug, incl. de fundatie niet zomaar te slopen maar om te denken in de waarde van de brug; waardedenken. Niet slopen en storten maar duurzaam hergebruiken. En met succes!
Een tweede leven
Circulair werken betekend actief opzoek gaan naar mogelijkheden voor hergebruik. En dat hebben we gedaan. Zowel de brug als de fundatie en de houten damwand hebben een tweede leven gekregen. De Papendrechtse brug is vooraf getoetst door een ingenieursbureau om te beoordelen of deze kwalitatief geschikt was voor hergebruik met een andere functie.
De Bruggenbank
Om de brug een andere bestemming te kunnen geven is er contact gezocht met de bruggenbank. De bruggenbank is een ‘marktplaats voor bruggen’ in Nederland. En met positief resultaat, de Papendrechtse brug wordt voor een tweede leven toegepast als voetgangersbrug in een nieuw aan te leggen park in Elst. De brug wordt onderdeel van een wandelpad en zal naar verwachting in maart 2022 worden geplaatst.
Hergebruik fundatie en damwand
Uit een kwaliteitsonderzoek is gebleken dat de bestaande brugfundatie met enkele aanpassingen geschikt gemaakt kon worden voor de nieuw te bouwen brug. De bestaande houten damwand is opnieuw toegepast op een andere locatie. Niet slopen en storten, maar oogsten en functioneel hergebruiken. Dat is pas echt waardedenken!
Waardedenken is waardevol voor onze aarde, onze medemens, onze opdrachtgever en ons bedrijf.