De Kuiper Infrabouw
De Kuiper Infrabouw
Wiedhaak 20
3371 KD Hardinxveld-Giessendam
085 - 040 97 00 - info@dekuiperinfrabouw.nl
3495-dkib-energiepaal-9896.jpg

Laatste energiepaal voor duurzame productiehal, een primeur

14 april 2022 l Op dinsdag 12 april 2022 sloeg wethouder Jan Nederveen van Gemeente Hardinxveld-Giessendam exact om 16.00 uur de laatste energiepaal de grond in. Hiermee hebben we letterlijk een feestelijke mijlpaal bereikt in de bouw van onze nieuwe duurzame productiehal.

Een primeur
Bijzonder aan de productiehal is dat zowel de bodem als het dak worden gebruikt om energie op te wekken. De heipalen worden benut voor geothermie en daarom ook wel ‘energiepalen’ genoemd. Hiermee zijn we straks in staat energie uit de bodem te halen om daarmee de nieuwe productiehal te verwarmen of te koelen. Met de plaatsing van een PV installatie op het dak is de uitbreiding maximaal duurzaam. ‘De zonnepanelen kennen we inmiddels wel, maar in Hardinxveld-Giessendam is op deze manier nog niet eerder gebruik gemaakt van geothermie. Dit is dus een primeur.’, aldus wethouder Jan Nederveen. Daarnaast noemt hij het een mooi voorbeeld van het verduurzamen van bedrijfspanden.

Duurzame oplossing
De uitbreiding is hard nodig. Na ruim 5 jaar ondernemen op de huidige locatie werd de productiehal voor prefab onderdelen te klein. Met de uitbreiding komt er ca. 1100 m2 productieruimte bij. Van betonputten tot complete brugelementen, het wordt allemaal geproduceerd op eigen locatie. Door de bouw van de nieuwe hal kunnen we nog duurzamer en efficiënter prefab onderdelen gaan produceren. Het was een logische keuze van geothermie gebruik te maken. Volgens directeur Wouter de Kuiper is gebruik van geothermie nog onderbelicht in bouwend Nederland, maar wel een duurzame oplossing voor het opwekken van groene energie. Ook ligt de keuze in lijn met onze missie van goed rentmeesterschap over de aarde. Iets waar we ons dagelijks voor in zetten, maar ook graag doorgeven aan de omgeving om ons heen.

''De zonnepanelen kennen we inmiddels wel, maar in Hardinxveld-Giessendam is op deze manier nog niet eerder gebruik gemaakt van geothermie. Dit is dus een primeur.''

wethouder Jan Nederveen - Gemeente Hardinxveld-Giessendam

3498-dkib-energiepaal-9925.jpg